Domotica: een handige techniek om je woning te automatiseren. Maar dat niet alleen: je kunt het ook gebruiken om je woning eenvoudig te verduurzamen. Met domotica kun je alle apparaten in huis met een knop bedienen: zo kun je beneden het licht uit doen wanneer je boven bent. Apparatuur hoeft dus nooit meer onnodig aan te blijven staan. In dit artikel lees je meer over wat domotica is, hoe het werkt en hoe je hiermee je woning verduurzaamt.
Wat is domotica?
Domotica is een samenvoeging van de woorden domus (huis) en tica (toegepaste wetenschap), dus de toegepaste wetenschap voor het huis. Domotica wordt ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd.
Een elektricien kan een domotica systeem in je woning aanleggen. Dit kan tegelijk met het laten installeren van een nieuwe elektrische installatie. Met een domotica systeem worden dagelijkse handelingen geautomatiseerd. Onder dagelijkse handelingen valt het instellen van de verwarming, airco, aan en uit zetten van lampen en het voorprogrammeren van elektrische apparaten zoals het koffieapparaat.
Een domotica systeem brengt ontzettend veel toepassingen met zich mee die allemaal vanaf een centraal punt bestuurd kunnen worden. Dit zorgt voor extra gemak: je hoeft niet naar beneden te gaan om de lampen uit te zetten, je hoeft niet naar huis omdat je vergeten bent de tv uit te schakelen en je hoeft niet op te staan om de verwarming een graadje lager te zetten. Ook verduurzaamt domotica je huis: hoe dat zit, lees je verderop in dit artikel.
Domotica maakt je huis duurzamer
Dankzij een domotica systeem kun je je woning verduurzamen. Omdat alle elektra via één centraal punt bedient kan worden, wordt het eenvoudiger om energie te besparen. Apparaten hoeven namelijk niet meer onnodig aan te staan. Dat niet alleen: wanneer je op je werk zit kun je een uur voordat je naar huis gaat je verwarming weer aanzetten. Hierdoor bespaar je eenvoudig op je energierekening!
Met domotica is het ook mogelijk om de bediening van de elektrische apparaten te automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld instellen op welk tijdstip de verwarming of verlichting aan en uit moet. Hierdoor bespaar je ook energie. Het gaat alleen dus niet alleen om bedienen op aftand, maar ook om automatiseren en daardoor energie besparen.
Wat kost een domotica systeem?
De prijs van een domotica systeem is afhankelijk van diverse factoren. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel en welke apparaten je wilt laten aansluiten op het systeem, de manier van bediening, of je een nieuwe elektrische installatie moet laten aanleggen of niet en het tarief van de elektricien. De gemiddelde prijs voor domotica is ongeveer €6.500,-.
Ben je op zoek naar een elektricien voor het instaleren van een domotica systeem? Neem dan een kijkje op de10beste.be: hier vind je een handig overzicht van de beste elektriciens in Vlaanderen.
Misverstanden over domotica
Veel mensen denken dan een domotica systeem zeer ingewikkeld is. Dat klopt deels: de installatie is inderdaad ingewikkeld en het is daarom het beste om hiervoor een ervaren elektricien in te schakelen. Maar, wanneer het systeem eenmaal is geïnstalleerd en de vakman heeft je wegwijs gemaakt werkt domotica ontzettend makkelijk.
Je hoeft ook niet direct een compleet domotica systeem aan te schaffen: je hoeft het niet direct toe te passen in heel je woning. Je kunt ook domotica installeren op de elektrische apparaten die jij het meest gebruikt zoals de cv of de verlichting.
Domotica is ook niet onbetaalbaar zoals veel mensen denken. Het complete systeem is natuurlijk wel redelijk prijzig. Domotica verdient zichzelf ook terug omdat je eenvoudig kunt besparen op je energierekening. Je kunt er ook voor kiezen om niet het gehele systeem in één keer te laten installeren: hierdoor bespaar je sowieso al op de installatiekosten.